AMOK i Skanderborg 2021

Skanderborg Kommune bevilgede gennem Klimapuljen 2021 midler til at mennesker, der arbejder med mad til børn, helt gratis kunne være med i dette forløb:

  • En foredragsaften med Den Plantebaserede Sygeplejerske, Stig Ladefoged – om plantebaseret kost, sundhed og fødevarernes klimaaftryk
  • En 3-timers workshop, hvor en lille gruppe kolleger fra forskellige arbejdspladser tilberedte et lækkert, plantebaseret måltid med fokus på børnevenlige varme retter. Vi indledte med teori, erfaringsudvekslede undervejs og afsluttede med hyggelig fællesspisning. Underviser: Jette Boye.
  • En tilsvarende 3-timers workshop med fokus på frokostretter, pålæg og sandwichfyld. Begge workshops afholdtes i de lækre lokaler i Café Sans, Designmejeriet i Stilling
  • Bogen Spis mere plantebaseret – en forskningsbaseret tilgang til et sundere liv af Stig Ladefoged, Den Plantebaserede Sygeplejerske, blev udleveret til deltagerne.
Projekt AMOK foregik i 2021 kun i Skanderborg

Foredraget

Stig Ladefoged, Den Plantebaserede Sygeplejerske, er uddannet sygeplejerske, ernæringsekspert, forskningsnørd, sundhedsblogger, klummeskribent, forfatter og foredragsholder. Stig rejser rundt i hele landet og deler sin viden om, hvordan en mere plantebaseret kost påvirker kroppen. Der er et særligt fokus på emner som inflammation, livsstilssygdomme, tarmbakterier, gener og praktisk viden om, hvordan du bedst kommer i gang med en mere plantebaseret kost.

Til foredraget, der afholdtes på Designmejeriet i Stilling, havde Stig endvidere fokus på klimagevinsterne ved at spise plantebaseret mad.

Få en prøve på Stig Ladefogeds levende og inspirerende foredrag her – eller læs mere om ham på hans hjemmeside.

Workshops

Den bærende del af projekt AMOK er to 3-timers kurser i plantebaseret madlavning.

Her opnås praksiserfaring med at lave plantebaseret mad – fra bunden – sammen med en håndfuld gode kolleger. Efter en kort introduktion fremstiller deltagerne lækre, børnevenlige retter til et fælles måltid. Der er løbende erfaringsudveksling, og der er god plads til at stille spørgsmål.

e Boye på Cafe Sans

Vi arbejder med begrebet flipped menu; det at anskue kød som tilbehør til en bærende grøntsagsret.

Der er rig mulighed for at arbejde med erstatninger for fx æg, mælk og fløde, og deltagerne bliver præsenteret for naturlige ingredienser, der højner nærings- og proteinindholdet i den mad, der tilberedes. Køderstatninger kan vi tale om, men vi anvender dem ikke på kurset.

Vi taler undervejs om proteiner og næringsstoffer i grøntsager. Vi har naturligvis fokus på at minimere madspild. Og så får deltagerne konkret viden om hvad de skal tænke på, hvis de går all in på det plantebaserede!

Deltagerne får praktisk erfaring med at krydre maden, så den smager perfekt – helt uden at bruge dyr i maden! Opskrifterne på den mad, vi fremstiller, får deltagerne med hjem. Deltagerne kan derfor straks bruge den nye viden og lave miljørigtig og klimavenlig plantemad til både børnene på arbejdspladsen – og til deres egne familier.

Plantebaseret madlavning med jetteboye.dk i hyggeligt miljø hos Café Sans i Stilling

AMOK i Skanderborg 2021 foregik i smagfulde omgivelser hos Café Sans, Designmejeriet i Stilling. Med højst otte kursister pr. workshop er her virkelig god plads, højt til loftet og hygge i alle krogene.

Bogen

Stig Ladefogeds seneste udgivelse, Spis mere plantebaseret, er en forskningsbaseret gennemgang af sundhedsfordelene ved at spise flere grøntsager, frugter, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø. Bogen indeholder en overskuelig indføring i, hvordan man sammensætter en næringsrig og sundhedsfremmende plantebaseret kost. Bogen rundes af med 35 af Stig Ladefogeds egne opskrifter – og den uddeles til deltagerne i projektet!

Spis mere plantebaseret mad

Læs mere om Spis mere plantebaseret på denne side.

Hvem kan deltage?

Målgruppen for projekt AMOK i Skanderborg 2021 var køkkenpersonale i vuggestuer, dagplejer, børnehaver, på skoler og i fritidstilbud i Skanderborg Kommune. Både offentlige og private tilbud, naturligvis.

Tilmelding

Foredraget var den 7. september 2021 kl. 19-21, de to workshops lå i ugerne 37/40 eller 38/41, formiddage eller eftermiddage.

Baggrund for projekt AMOK

Det er almindeligt kendt, at en kost bestående hovedsageligt af planter og mindre af animalske produkter har en gavnlig effekt på det enkelte menneskes sundhed og dermed trivsel. Ligeledes er der de seneste år kommet fokus på, at én af de store klimasyndere er den vestlige verdens store produktion af animalske fødevarer.

Dette afspejles i Fødevarestyrelsens officielle kostråd, idet den seneste udgave, publiceret i 2021, har fokus på både sundhed og klima. Med sloganet ’Gør noget godt for sundhed og klima’ rådgives om bl.a. ’Mad med mindre kød’. En opfordring lyder: Når du spiser planterigt, varieret og ikke for meget, er det godt for både din sundhed og for klimaet. Det hævdes, at ‘Grøntsager og frugter er gode for din sundhed og blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk’.

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri opfordrer til at vi spiser grønnere

Fødevarestyrelsen forventer at opdatere deres guides til brug i daginstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser mv. inden udgangen af 2021. Formodningen er, at denne skriftlige guide ikke i sig selv vil gøre den store forskel for det enkelte køkkens omstilling til en mere plantebaseret kost. Virkeligheden ude i de offentlige køkkener– og i de private med – er nemlig ofte, at denne omstilling er svær at håndtere. Vi er alle vanemennesker, og er vi vokset op med leverpostej, koteletter og medisterpølse, kan det være en udfordring at gøre ’tilbehøret’ så spændende og lækkert, at det kan indtage ’hovedrollen’ på tallerkenen.

Det er ikke desto mindre hvad vi er nødt til, hvis vi skal leve op til Fødevarestyrelsens råd: At det maksimale ugentlige indtag af kød skal holdes på omkring 350 gram.

Bag projekt AMOK 2021

Bag projektet står Jette Boye Petersen – plantespiser, underviser, madelsker, holistisk behandler og mor fra Hørning – i samarbejde med Den Plantebaserede Sygeplejerske, Stig Ladefoged, og Designmejeriet i Stilling. Har du spørgsmål vedr. projekt AMOK, er du velkommen til at kontakte Jette Boye.

Den Plantebaserede Sygeplejerske besøger Skanderborg og projekt AMOK
Stig Ladefoged, Den Plantebaserede Sygeplejerske
Jette Boye Petersen, jetteboye.dk, afholder plantebaserede workshops i regi af Klimapuljen i Skanderborg Kommune
Jette Boye, underviser og projektleder, AMOK
Plantebaseret madlavning med jetteboye.dk i Cafe sans, Designmejeriet i stilling
Kursister i aktion i Designmejeriets smagfulde lokaler

Læs mere om Jette Boyes kurser i plantebaseret madlavning på denne side.

Gå AMOK – i bevægelse, udvikling og lækker mad!