AMOK

AMOK står for plAntebaseret Mad i Offentlige Køkkener og er et tilbud til dig, der arbejder med børn og gerne vil inspireres til at lave grønnere og mere klimavenlig mad.

Skanderborg Kommune har gennem Klimapuljen 2021 bevilget midler til at du, der arbejder med mad til børn, helt gratis kan være med i dette forløb:

  • En foredragsaften med Den Plantebaserede Sygeplejerske, Stig Ladefoged – om plantebaseret kost, sundhed og fødevarernes klimaaftryk
  • En 3-timers workshop, hvor du sammen med en lille gruppe kolleger tilbereder et lækkert, plantebaseret måltid med fokus på børnevenlige varme retter. Vi indleder med teori, erfaringsudveksler undervejs og afslutter med hyggelig fællesspisning. Underviser er Jette Boye.
  • En tilsvarende 3-timers workshop med fokus på frokostretter, pålæg og sandwichfyld. Begge workshops afholdes i Café Sans, Designmejeriet i Stilling
  • Bogen Spis mere plantebaseret – en forskningsbaseret tilgang til et sundere liv af Stig Ladefoged, Den Plantebaserede Sygeplejerske.

Projekt AMOK foregår i september/oktober 2021 – tilmelding efter først-til-mølle princippet via links længere nede på denne side. Først lidt mere info …

Foredraget

Stig Ladefoged, Den Plantebaserede Sygeplejerske, er uddannet sygeplejerske, ernæringsekspert, forskningsnørd, sundhedsblogger, klummeskribent, forfatter og foredragsholder. Stig rejser rundt i hele landet og deler sin viden om, hvordan en mere plantebaseret kost påvirker kroppen. Der er et særligt fokus på emner som inflammation, livsstilssygdomme, tarmbakterier, gener og praktisk viden om, hvordan du bedst kommer i gang med en mere plantebaseret kost.

Til foredraget, der afholdes på Designmejeriet i Stilling, vil Stig endvidere have fokus på klimagevinsterne ved at spise plantebaseret mad.

Få en forsmag på Stig Ladefogeds levende og inspirerende foredrag her – eller læs mere om ham på hans hjemmeside.

Workshops

Den bærende del af projekt AMOK er to 3-timers kurser i plantebaseret madlavning.

Du vil her få praksiserfaring med at lave plantebaseret mad – fra bunden – sammen med en håndfuld gode kolleger. Efter en kort introduktion vil I i små hold lave lækre, børnevenlige retter til et fælles måltid. Vi erfaringsudveksler løbende, og der er god plads til at stille spørgsmål.

e Boye på Cafe Sans

Vi arbejder med begrebet flipped menu; det at anskue kød som tilbehør til en bærende grøntsagsret.

Du vil få mulighed for at arbejde med erstatninger for fx æg, mælk og fløde, og du bliver præsenteret for naturlige ingredienser, der højner nærings- og proteinindholdet i den mad, du tilbereder. Køderstatninger kan vi tale om, men vi anvender dem ikke på kurset.

Vi taler undervejs om proteiner og næringsstoffer i grøntsager. Vi har naturligvis fokus på at minimere madspild. Og så får du konkret viden om hvad du skal tænke på, hvis du går all in på det plantebaserede!

Du vil opdage, hvor god en smag, du kan få frem, helt uden at bruge dyr i maden! Opskrifterne på den mad, vi har fremstillet, får du med hjem. Du kan derfor straks bruge din nye viden og lave miljørigtig og klimavenlig plantemad til børnene på din arbejdsplads – og til din egen familie.

Plantebaseret madlavning med jetteboye.dk i hyggeligt miljø hos Café Sans i Stilling

Kurserne foregår i smagfulde omgivelser hos Café Sans, Designmejeriet i Stilling. Med højst otte kursister pr. workshop er her virkelig god plads, højt til loftet og hygge i alle krogene.

Bogen

Stig Ladefogeds seneste udgivelse, Spis mere plantebaseret, er en forskningsbaseret gennemgang af sundhedsfordelene ved at spise flere grøntsager, frugter, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø. Bogen indeholder en overskuelig indføring i, hvordan man sammensætter en næringsrig og sundhedsfremmende plantebaseret kost. Bogen rundes af med 35 af Stig Ladefogeds egne opskrifter – og den er din, hvis du deltager i projektet!

Spis mere plantebaseret mad

Læs mere om Spis mere plantebaseret på denne side.

Hvem kan deltage?

Målgruppen for projekt AMOK er i første omgang køkkenpersonale i vuggestuer, dagplejer, børnehaver, på skoler og i fritidstilbud i Skanderborg Kommune. Både offentlige og private tilbud, naturligvis.

Det er håbet, at vi i fremtiden kan udvide projektet, så flere får mulighed for at deltage.

Tilmelding

Foredraget var den 7. september 2021 kl. 19-21, de to workshops lå i ugerne 37/40 eller 38/41, formiddage eller eftermiddage.

Tilmeldingen er derfor lukket.

Baggrund for projekt AMOK

Det er almindeligt kendt, at en kost bestående hovedsageligt af planter og mindre af animalske produkter har en gavnlig effekt på det enkelte menneskes sundhed og dermed trivsel. Ligeledes er der de seneste år kommet fokus på, at én af de store klimasyndere er den vestlige verdens store produktion af animalske fødevarer.

Dette afspejles i Fødevarestyrelsens officielle kostråd, idet den seneste udgave, publiceret i 2021, har fokus på både sundhed og klima. Med sloganet ’Gør noget godt for sundhed og klima’ rådgives om bl.a. ’Mad med mindre kød’. En opfordring lyder: Når du spiser planterigt, varieret og ikke for meget, er det godt for både din sundhed og for klimaet. Det hævdes, at ‘Grøntsager og frugter er gode for din sundhed og blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk’.

Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri opfordrer til at vi spiser grønnere

Fødevarestyrelsen forventer at opdatere deres guides til brug i daginstitutioner, skoler, ungdomsuddannelser mv. inden udgangen af 2021. Formodningen er, at denne skriftlige guide ikke i sig selv vil gøre den store forskel for det enkelte køkkens omstilling til en mere plantebaseret kost. Virkeligheden ude i de offentlige køkkener– og i de private med – er nemlig ofte, at denne omstilling er svær at håndtere. Vi er alle vanemennesker, og er vi vokset op med leverpostej, koteletter og medisterpølse, kan det være en udfordring at gøre ’tilbehøret’ så spændende og lækkert, at det kan indtage ’hovedrollen’ på tallerkenen.

Det er ikke desto mindre hvad vi er nødt til, hvis vi skal leve op til Fødevarestyrelsens råd: At det maksimale ugentlige indtag af kød skal holdes på omkring 350 gram.

Bag projektet

Bag projektet står Jette Boye Petersen – plantespiser, underviser, madelsker, holistisk behandler og mor fra Hørning – i samarbejde med Den Plantebaserede Sygeplejerske, Stig Ladefoged, og Designmejeriet i Stilling. Har du spørgsmål vedr. projekt AMOK, er du velkommen til at kontakte Jette Boye.

Den Plantebaserede Sygeplejerske besøger Skanderborg og projekt AMOK
Stig Ladefoged, Den Plantebaserede Sygeplejerske
Jette Boye Petersen, jetteboye.dk, afholder plantebaserede workshops i regi af Klimapuljen i Skanderborg Kommune
Jette Boye, underviser og projektleder, AMOK
Plantebaseret madlavning med jetteboye.dk i Cafe sans, Designmejeriet i stilling
Kursister i aktion i Designmejeriets smagfulde lokaler

Læs mere om Jette Boyes kurser i plantebaseret madlavning på denne side.

Gå AMOK – i bevægelse, udvikling og lækker mad!