Plantebaseret mad som Jette Boye laver den
De opskrifter på plantebaseret mad, som findes på denne side, er dels egne kreationer, dels tilpasninger af andres opskrifter. Tilpasninger, fordi min kreative hjerne har uendeligt svært ved at følge en opskrift fra ende til anden. Der er jo næsten altid noget, jeg kan gøre bedre 😉
Det vil fremgå af hver enkelt opskrift, hvorfra den stammer – og siden vil løbende blive udbygget!
Pålæg & spreads
Til det perfekte, plantebaserede frokostbord hører, foruden fx avokado, agurk, rød peber og tomat, også hjemmelavede spreads og ‘grøntsagspålæg’. Herunder følger mine bedste opskrifter:
Bønnepålæg, humus og rødbedespread
Syltede rødløg, syltede agurker og andet godt – kan forberedes et par dage før Den Store Frokost.
Hjemmerørt mayo på flere måder – med mulighed for forvandling til remoulade i et snuptag.
Læskesteg og friskefileter – eksperimenter gerne med andre rodfrugter!
Stegt aubergine, squash og rød peber – som pynt eller hovedingrediens med mayo og et blad fra en krydderurt! Til dette punkt hører ikke en egentlig opskrift – grøntsagerne skal blot steges ved svag varme i 15-20 min. til de er slaskede og lækre.
Hvis du foretrækker boller frem for rugbrød til dit frokostbord, kan du med fordel bruge denne grundopskrift på både almindeligt og glutenfrit brød. Eller brug dejen til dit morgenbrød, dine flutes eller lige hvad du ønsker.
Aftensmad – som alle kan lide
Blomkåls-rodsammen (i mangel af bedre navn…) er et hit, fx som tilbehør til de milde, men saftige selleribøffer.
Burgere er altid et hit, særligt hvis du bager burgerbollerne selv! Som bøf vil jeg anbefale rødbedebøffer med quinoa eller de lækre bøffer lavet af sorte bønner. Og naturligvis serverer du dem med hjemmerørt mayo, syltede rødløg og agurker – og måske ovnbagte rodfrugter eller pastinakchips?
Chili sin Carne – vegansk Chili con Carne – er skøn og varmende mad, uanset hvor meget chili du bruger. Lav rigeligt og frys gerne ned til travle dage!
Pirogger med krydret grøntsagsfyld er skønne sammen med en salat eller bare som de er, når du er på farten. Her finder du opskrifter på både almindelige og glutenfri pirogger.
Vegansk Spaghetti Bolognese – eller Spaghetti Vegginese – har den lækreste umami-smag.
Vegginese går fint sammen med kartoffel-rodfrugtmos også – og begge kan varieres i det uendelige…
Avec, forretter & salater
Eddermame bønner udgør en mættende og overraskende lækker forret.
Grønkålschips bliver knasende sprøde. De er fantastiske til et koldt glas hvidvin eller en øl – eller bare som de er. Og så er de mega sunde!
En grønkålssalat kan anrettes så den tager opmærksomheden fra al anden mad på bordet. Den kan varieres i det uendelige, den smager skønt og er et godt boost til din sundhed.
Pastinakchips er et hit! Hvis du lægger dem på fedtsugende papir efter tilberedning bliver de sprøde og MEGET lækre!
Rødbedesalat med æbler, persille og bagte rødbeder. Skøn som tilbehør eller som ret i en buffet.
Tarteglæder – tarteletter på den grønne måde – er altid et hit hos både børn og voksne – fyldt med asparges, gulerødder, ærter og champignon.
Tarteletter med portobello og friske asparges er luksusudgaven til den særlige anledning.
Kager & desserter
Min favorit chokoladekage var oprindeligt fra Den Blå Bagebog. Denne udgave har jeg veganiseret og tilpasset – for hvorfor undvære lækkerier, når de kan laves plantebaseret?
Brownie på den super sunde måde er fantastisk som dessert, til kaffen eller som smørepålæg søndag morgen.
Veganske fastelavnsboller med creme, chokolade eller syltetøj – de bedste fastelavnsboller, du nogensinde har smagt!
Vafler – eller blinis, hvis du ikke har et vaffeljern – er en let, hurtig og meget børnevenlig lækkerhed, der kan laves både med og uden gluten.
Kvalitetssikring
De fleste af opskrifterne er testet af mine kursister hos Jettes Gode Hænder v/Jette Boye på Designmejeriet i Stilling, AOF Skanderborg/Odder eller hos det nu nedlagte Byens Højskole i Odense.
Resten bliver nok testet på et kommende kursus… 😉 …hvis du gerne vil være med til at teste, eller hvis du kunne tænke dig inspirerende undervisning, kan du læse om mine kurser på denne side.